Estate is het Engelse woord voor nalatenschap. Estate planning gaat echter verder dan alleen het vastleggen van uw wensen in een testament. Het omvat het complete plannen van de fiscale en juridische kant van uw nalatenschap. Plannen is vooruit denken; wij helpen u daarom ook uw wensen in kaart te brengen.


Estate planning heeft tot doel het opgebouwd vermogen zo goed en voordelig mogelijk over te dragen aan erfgenamen. Erfgenamen die een erfenis ontvangen, betalen hierover namelijk belasting (Erfbelasting). Dat kan echt in de papieren lopen.Deze planning zorgt ervoor dat u zoveel als u wenst van uw vermogen kunt blijven genieten en er toch voor zorgt dat u het gunstig en weloverwogen aanpakt voor uw erfgenamen. Het is dan goed geregeld, zowel op persoonlijk als op juridisch en fiscaal vlak.Een belangrijk aandachtspunt bij zo'n planning is het inventariseren van de aard van uw vermogen; welke vermogensbestanddelen hebt u en wat wilt u daar de komende tijd mee ? Voor onroerend goed zijn er nu eenmaal andere regelingen nodig dan voor beleggingen, schilderijen of een onderneming.Daarbij speelt naast het testament ook het huwelijkse voorwaarden- of samenlevingscontract een belangrijke rol. Ook door tijdig te schenken, bijvoorbeeld als onderdeel van een schenkingsprogramma, kan er vaak veel belasting bespaard en zekerheid bereikt worden.


Voor ondernemers is een belangrijk punt de bedrijfsopvolging. Eigenlijk kan de ondernemer daarover nooit te vroeg gaan nadenken. Met name voor die ondernemer is de inrichting van huwelijkse voorwaarden, testament en schenkingsprogramma heel vaak essentieel bij de planning van de bedrijfsopvolging. Op deze website hebben wij wat mogelijkheden en ideeën daarover opgeschreven.